Păcăleală în construcţii la un bloc nou

Am observat un lucru foarte interesant în construcţii la blocurile noi, cum aşa zişii constructori fac adevărate economii pe seama ghiciţi cui … tot a cumpărătorului.

Recent ştiu un caz de la un prieten care şi-a achiziţionat un apartament într-un bloc nou. Trebuie de ştiut că la majoritatea blocurilor noi, în pofida preţurilor imense de vânzare, din tendinţa de a reduce costurile de producţie sunt construite din materiale de calitate medie sau chiar de calitate joasă de multe ori. Bine … deci s-a dus omul să-şi vadă apartamentul şi să-l ia în primire. Scara era încă neterminată, dar s-a gândit probabil că este încă în lucru blocul.

Apartamentul nu era aşa cum era specificat în schiţa din contractul de cumpărare, nu avea prize, lustre, aplice, dar arăta modern. Uşa de la intrare era dintr-un fel de tinichea de doi bani. Pe scurt la preţul ăla se putea şi mai mult. S-a dus la preşedintele blocului (auto proclamat), care culmea era prima persoană din bloc cu părinţii lui şi cu încă o rudă a  constructorului, dar nu a atras atenţia la acest detaliu la început.

În prima lună de exploatare au început să cedeze toate: ţevile care se spărgeau, acoperişul care curgea de la ploaie, uşile care se blocau, parcarea de la subsol veşnic plină de apă … de toate pentru o ocupaţie serioasă de după serviciu ca să nu te plictiseşti :) .

Şi atunci s-a început: fonduri de rulment de vreo câteva ori câte 500 ron, fonduri de reparaţii cam pe la 2..3 luni câte 300 ron, blocul se repara, dar ghiciţi pe banii cui … al locatarilor. Între timp s-a mai pornit şi un proces împotriva constructorului, la care iar s-au strâns bani. Care era rostul acestui proces împotriva unui om care avea totul pus pe soţia lui? Dar să zicem. Oricum între timp “dovezile” se “reparau”.

Au existat vreo două revolte de a da jos pe acest preşedinte şi au existat şi vreo două “demisii”, dar care au fost doar aşa ca să arate că “nu ţine neapărat să fie preşedinte”. Acest preşedinte a început să-şi angajeze personal … la un bloc de o scară şi 5 etaje era nevoie :d .

Nu mai zic, acest preşedinte era scutit împreună cu părinţii (apartamente separate) lui de la toate plăţile de la întreţinere şi plăţile pentru fonduri … de parcă ştiau ceva :) .

La întrebări de tipul “unde sunt banii?” de obicei omul începea să se agite şi să te pună în ipostaze de tipul “cum ai putut tu ăla mic să-i pui această întrebare”.

Coincidenţă sau nu, acest preşedinte plătea din aceste fonduri pentru reparaţii, o echipă de constructori care era tot al lui (sau al constructorului cu care erau prieteni, nu-mi dau seama exact ;) ).

Probabil erau mai munte păcăleli pe acolo, dar la un moment dat le-am pierdut şirul.

De ce funcţiona totuşi această păcăleală? Poate pentru că oamenii nu au scăpat încă de anumite complexe din trecut şi nu au înţeles că au dreptul democratic să ceară şi să li se dea ceea ce li se cuvine şi este pe drept al lor, până la urmă … nu pentru lucrul acesta am vrut democraţie?

Morala acestui articol despre construcţii şi blocul nou al prietenului meu este:

 • nu daţi bani în avans pe ceva care nu ştiţi cum va arăta la sfârşit
 • fiţi foarte atenţi cine sunt administratorii blocului în care vă mutaţi
 • în majoritatea cazurilor prezenţa nejustificată al unui mecanism de conducere tip “preşedinte-administrator-angajaţi” înseamnă încă o metodă de a face bani pe spinarea locatarilor.
 • relaţia de “înţelegere” între preşedintele blocului şi al constructorului în majoritatea cazurilor este în defavoarea proprietarilor
 • nu plătiţi bani pe fonduri de rulment, fonduri de reparaţie, cote indivize, prime, etc. decât dacă nu vi se dă un desfăşurat clar şi detaliat referitor la ce s-a întâmplat cu banii Dumneavoastră … AVEŢI DREPTUL, ei sunt ANGAJAŢII Dumneavoastră.
 • dacă apar tot felul de lucruri “neînţelese” în modul de gestionare al banilor blocului, se recomandă schimbarea administratorului/preşedintelui … de obicei acel lucru este doar vârful gheţarului la ce se întâmplă pe acolo.
 • … aveţi dreptul la orice informaţie şi nu vă lăsaţi intimidaţi la a o cere. Dacă sunteţi intimidaţi de unul din angajaţii asociaţiei de proprietari, nu ezitaţi să vă adresaţi la organele competente, sunt prea mici ca să aibă legături şi vor fi sancţionaţi corespunzător.

Nu uitaţi, un apartament este proprietatea Dumneavoastră achiziţionată din banii şi munca Dumneavoastră şi aşa trebuie să rămână :) .

NasoalăMergeBunaTareBelea

, , , , ,

Mai citiţi şi alte aberaţii...

 • Administrator de bloc
  Administrator de bloc sunt mare, Cu job bun m-am pricopsit, Am facilităţi, loc de parcare, Şi nimic n-am de plătit. În bloc mi-am adus părinţii, Şi pe veri o să-i aduc, Locatarii mai strâng dinţii, Nu mai stau eu singur cuc. E ceva
 • Un pont pentru un pensionar care se plictiseşte
  Dacă eşti pensionar la oraş (unul din ei care se încadrează în următorul profil) şi te plictiseşti acasă, televizorul nu te mai satisface, femeia de lângă tine parcă ai mai văzut-o pe undeva, i-aţi văzut
 • Am slabit miraculos … si nu chiar
  Bineinteles ca disperarea in vanzarea de pastilelor de slabit trebuia sa atinga si un prag alpenibilitatii. Sunt satul de vedete, care ‘peste noapte’ au slabit ‘miraculos’ prin nu stiu ce dieta falsa si un pumn
 • Retete…
  Am dat si eu o cautare sa gasesc cateva retete pe net, ca de’, se apropie Craciunul si poate incerc sa gatesc ceva nou si gustos, asa ca sa ma mai rasfat macar din cand
 • Noul preşedinte SUA
  Nu pot să nu mă înţepe creierul puţin când văd câtă publicitate se face pe la televiziuni în jurul investirii în funcţie a noului preşedinte al SUA, parcă criza creată de ei a dispărut dintr-o


Nu sunt comentarii pentru "Păcăleală în construcţii la un bloc nou"

Responsabilitatea pentru fiecare comentariu publicat pe BlogAberatii.ro aparţine autorului comentariului, acord exprimat implicit la publicarea fiecărui mesaj.

Salut! Lasă un comentariu:

Abonează-te la comentarii